Genetic Identity Day

 

“Humans are storytellers. It is through these stories that we draw meaning in constructing our genetic identities.” – Kevin Martin

Van het hebben van een accurate medische geschiedenis tot het kennen van onze voorouderlijke identiteiten, het begrijpen van onze genetische identiteit is belangrijk om te kunnen begrijpen wie we zijn en waar we vandaan komen.

Op 30 mei willen we het belang van genetische identiteit onder de aandacht brengen door een nieuwe internationale dag voor het recht op genetische identiteit te lanceren. Wij zijn van mening dat iedereen de vrijheid moet hebben om zijn volledige genetische identiteit te kennen, met inbegrip van de medische geschiedenis en de voorouderlijke identiteit.

Wij zijn van mening dat het verkeerd is om opzettelijk mensen te creëren die geen kennis hebben van hun medische, culturele en genetische identiteit. Belangrijke persoonlijke informatie over onze identiteit mag niet opzettelijk voor ons worden achtergehouden door ouders, de overheid, artsen of de vruchtbaarheidsindustrie.

#GeneticIdentityDay is een gelegenheid om samen te werken met de wereldwijde gemeenschap van donorkinden, geadopteerden en iedereen voor wie deze informatie bewust achtergehouden werd.

Groepen van over de hele wereld bundelen hun krachten om aandacht te vragen voor het belang van genetische identiteit. We worden gesteund door o.a.  Frankrijk (Procréation Médicalement Anonyme), Duitsland/Zwitserland/Oostenrijk (Spenderkinder), de Verenigde Staten (US Donor Conceived Alliance), Canada (Donor Conceived Alliance) en Australië (Are You DC / Australian Donor Conceived People Network). We zijn het er allemaal over eens dat genetische identiteit voor ons belangrijk is. 

Het is overigens geen toeval dat net 30 mei gekozen werd als #GeneticIdentityDay! We zijn er erg trots op dat we sinds twee jaar op deze dag aandacht vragen voor de rechten van donorkinderen. Op 30 mei 2017 werd het bestaan van Donor Detectives NL/BE in de media gelanceerd met het verhaal van onze voorzitter Emi Stikkelman in onder andere de Volkskrant en bij RTL Late Night. In de afgelopen twee jaar vond de helft van onze groep haar biologische vader en werden er ook vele half-broers en – zussen aan de familie toegevoegd.

Op 30 mei 2018 veranderden in België en Nederland dankzij Stichting Donorkind erg veel donorkinderen hun profielfoto op Facebook wat door andere donorkinderen wereldwijd werd opgemerkt.

Dit jaar was Canada de voortrekker en riepen ze 30 mei uit tot Genetic Identiy Day. Uiteraard staan wij hier helemaal achter omdat we anno 2019 nog steeds een groot verschil merken  in het vooropzetten van het belang van het kind tussen Nederland en België. In Nederland is de anonimiteit sinds 2004 afgeschaft, terwijl we hier in België nog altijd voor strijden.

Deze #GeneticIdentityDay vragen we u dus om ons te helpen onze boodschap te verspreiden! Genetic Identity Matters! Deel de onderstaande afbeelding op Twitter en Facebook en tag Donor Detectives NL/BE, Stichting Donorkind of vzw Donorkinderen (België) om hen te laten weten dat u de noodzaak voor donorkinderen en geadopteerden om hun volledige genetische identiteit te kennen ondersteunt.

Is het de eerste keer dat u op onze website belandt? Lees dan zeker nog even verder op onze blog. Ook op de pagina’s ‘Donorconceptie in de media‘ en Donor Detectives in de media‘ vindt u meer over onze laatste verwezenlijkingen.