Passief zoeken met DNA

Wil je vindbaar zijn en kijken of er al familie van je in de databank staat, maar niet aan de slag met genealogie en stamboomonderzoek? Dan is het voldoende om je aan te melden bij één of meerdere DNA-databanken.

De meeste kans heb je uiteraard wanneer je je bij alle DNA-databanken inschrijft die er zijn. Dit wordt echter vrij prijzig en niet iedereen heeft voldoende financiele middelen om zich overal in tec schrijven. Wij lichten de verschillende DNA-databanken toe en geven aan wat volgens ons de beste keuzes zijn.

Internationale databanken

Je kunt je inschrijven bij één of meer van de volgende internationale DNA-databanken.

  • FTDNA: € 70* voor de Family Finder, bij speciale acties zakt de prijs naar € 50. Donoren en donorkinderen die een Family Finder bij FTDNA willen bestellen, kunnen zich bij ons melden voor een kortingscode.
  • ANCESTRY: € 99
  • 23ANDME: De Ancestry kit kost €99
  • MyHeritage: Een kit van MyHeritage kost €79, maar ook zij laten de prijs regelmatig zakken tot €59.

*De vermeldde prijzen zijn exclusief verzendkosten. Deze variëren al naargelang je een of meerdere kits tegelijk bestelt. 

Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht waarmee je de verschillende tests kunt vergelijken. Uiteraard vergroot je je kansen door je in meerdere DNA-databanken te laten registreren. Wanneer je dit van plan bent, loont het om eerst te kiezen voor ANCESTRY om je gegevens daarna ook (tegen betaling) in FTDNA te laten opnemen. Dit kost uiteindelijk minder dan twee aparte DNA-testen.

Uploaden naar gratis DNA-databanken

Als je je eerste testresultaten gekregen hebt, kan je je DNA als “raw data” downloaden en gratis uploaden naar:

Zo zit je in meerdere databanken/platformen voor de prijs van één en vis je in een vijver met miljoenen potentiële bloedverwanten.

Nederlandse KID DNA-databank van Fiom

Fiom startte in december 2010, in samenwerking met Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, de Fiom KID DNA-Databank. Op basis van DNA-profielen wordt door het laboratorium van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen gezocht naar verwantschap tussen personen die zich voor deze databank aanmelden. De databank is specifiek voor donorkinderen en donoren. In principe gericht op Nederland maar de databank kent inmiddels ook enkele Belgische inschrijvingen.

Het aantal inschrijvingen bij de KID DNA-databank is per 30 april 2019:

  • 2097 personen (659 donoren en 1438 donorkinderen);
  • 107 donoren zijn inmiddels met een of meer donorkinderen gematcht, daarbij zijn  243 donorkinderen betrokken;
  • 400 matches tussen donorkinderen onderling.

De registratie bij FIOM is sinds december 2018 ook voor donorkinderen (geboren voor 2004) kosteloos. Naast de internationale DNA-databanken loont het zich dus ook om zich hier in te schrijven. De matches tussen donorkinderen onderling kunnen hier echter niet gegarandeerd worden omdat het CWZ een andere beperktere techniek gebruikt dan de internationale DNA-databanken. Om bepaalde “pre-matches” te kunnen bevestigen vraagt FIOM daarom soms het DNA van de moeder om het definitieve verwantschap te kunnen aantonen. Deze kost van €150 zou niet nodig zijn mochten ze overgaan naar autosomaal DNA-onderzoek dat ook door de internationale DNA-databanken gebruikt wordt. Mede hierdoor is het ook voor hen niet mogelijk om “raw data” te geven om naar andere databanken te uploaden omdat de databanken niet compatibel zijn.

Donor Detectives is van mening dat het gebruik van autosomaal DNA-onderzoek wel zou moeten om  pijnlijke fouten te vermijden en ook broers en zussen aan elkaar te kunnen matchen. Bij de KID DNA-databank zijn meerdere gevallen bekend van donorkinderen die daar samen jarenlang met hun DNA geregistreerd stonden en niet onderling gematcht werden.  Via autosomaal DNA onderzoek bij een van de internationale DNA-databanken kon dat wél onmiddellijk. Wij raden daarom met klem aan je niet enkel op de KID DNA-databank van Fiom te richten zolang zij niet overgaan op autosomaal testen om geen kostbare tijd met mogelijke verwanten te verliezen. Donor Detectives stuurt sinds 2017 aan op de overschakeling naar autosomaal DNA-onderzoek.

Voor vragen hierover kun je contact met ons opnemen.

Volgende stappen

Naast passief zoeken met DNA kun je ook nog:

Of je zoektocht uitbesteden.