Passief zoeken met DNA

Wil je vindbaar zijn en kijken of er al familie van je in de databank staat, maar niet aan de slag met genealogie en stamboomonderzoek? Dan is het voldoende om je aan te melden bij één of meerdere DNA-databanken.

De meeste kans heb je uiteraard wanneer je je bij alle DNA-databanken inschrijft die er zijn. Dit wordt echter vrij prijzig en niet iedereen heeft voldoende financiele middelen om zich overal in tec schrijven. Wij lichten de verschillende DNA-databanken toe en geven aan wat volgens ons de beste keuzes zijn.

Internationale databanken

Je kunt je inschrijven bij één of meer van “the big 3” (excl. verzendingskosten)

Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht waarmee je de verschillende tests kunt vergelijken. Donor Detectives NL/BE adviseert met klem in eerste instantie de FTDNA Family Finder. We proberen hiermee donoren en donorkinderen ook in de internationale DNA-databanken zoveel mogelijk te verenigen. Dit geeft de hoogste kans op matches.

Uiteraard vergroot je je kansen door je in meerdere DNA-databanken te laten registreren. Wanneer je dit van plan bent, loont het om eerst te kiezen voor ANCESTRY en daarna de upgrade te kopen om je ook in FTDNA op te laten nemen. Dit scheelt in de kosten.

Uploaden naar gratis DNA-databanken

Je kunt je DNA als “raw data” downloaden na het afnemen van een van the big 3. Deze ‘raw data’ kun je gratis uploaden naar:

Zo zit je in meerdere databanken/platformen voor de prijs van één en vis je in een vijver met miljoenen potentiële bloedverwanten.

Nederlandse KID DNA-databank van Fiom

Fiom startte in december 2010, in samenwerking met Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, de Fiom KID DNA-Databank. Op basis van DNA-profielen wordt door het laboratorium van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen gezocht naar verwantschap tussen personen die zich voor deze databank aanmelden. De databank is specifiek voor donorkinderen en donoren. In principe gericht op Nederland maar de databank kent inmiddels ook enkele Belgische inschrijvingen.

Het aantal inschrijvingen bij de KID DNA-databank is per 31 maart 2017:

  • 1.110 personen (331 donoren en 779 donorkinderen);
  • 39 donoren zijn inmiddels met een of meer donorkinderen gematcht, daarbij zijn 91 donorkinderen betrokken;
  • 113 matches tussen donorkinderen onderling.

Voor donorkinderen zijn de eenmalige kosten €250. Regelmatig is het DNA-profiel van je moeder nodig voor nader onderzoek. De kosten voor dit aanvullende onderzoek zijn €150. De kosten voor donoren bedroegen tot voor kort €150, maar sinds juli 2017 biedt Fiom de mogelijkheid tot kosteloze registratie.

De KID DNA-databank geeft geen “raw data” om te uploaden naar andere databanken. Dit komt omdat zij, in tegenstelling tot de andere databanken, geen gebruik maken van autosomaal DNA-onderzoek. Donor Detectives is van mening dat dit wel zou moeten en stuurt hier al geruime tijd op aan. We zijn daarom ook met FIOM in gesprek om hier in de toekomst hopelijk verandering in te brengen. Bij de KID DNA-databank zijn meerdere gevallen bekend van donorkinderen die daar niet gematcht zijn en via autosomaal DNA onderzoek bij een van de internationale DNA-databanken wel. Wij raden daarom met klem aan je niet enkel op de KID DNA-databank van Fiom te richten. Voor vragen kun je contact met ons opnemen.

Volgende stappen

Naast passief zoeken met DNA kun je ook nog:

Of je zoektocht uitbesteden.