Ouders

Het allerbelangrijkste wat u als ouder(s) voor uw (donor)kind kan doen is volledig eerlijk en transparant zijn over de ontstaansgeschiedenis. Dit ook het liefst zo snel mogelijk. Heeft u als ouder(s) moeite om het uw kind(eren) te vertellen, zoek hier dan hulp bij. Wij kennen geen donorkinderen die het liever niet hadden willen weten en uit recent onderzoek  (Schrijvers, 2017) komt dat zo vroeg mogelijk vertellen de beste weg is. Probeer daarnaast zo veel mogelijk vrijheid te geven aan uw kind(eren) om hier mee om te gaan zoals zij willen. Openheid is hierin zeer belangrijk, het is schadelijk voor kinderen als hun ontstaansgeschiedenis een geheim moet blijven voor de buitenwereld. Probeer in dit proces altijd te beseffen dat het uw keuze is geweest om via deze weg een kind te krijgen en het is de keuze van uw kind(eren) hoe zij hiermee omgaan.

Het is voor de meeste donorkinderen ook heel belangrijk om door hun ouders gesteund te worden in hun zoektocht naar biologische familie. Ook volwassen kinderen zijn over het algemeen buitengewoon loyaal naar hun ouders. Als ze in hun zoektocht gesteund worden door hun ouders, hoeven ze niet in een loyaliteitsconflict te belanden. Donorkinderen hebben er immers niet om gevraagd om in deze situatie terecht te komen. Om nieuwsgierigheid en verlangens te voelen naar de biologische ouder. Als ouder kunt u de zoektocht van je kind vergemakkelijken door uw medische dossier op te vragen en de door de kliniek verstrekte informatie goed op orde te hebben.

Als uw kind op zoek is naar de donor middels DNA en genealogie, kunt u als biologische ouder helpen door uw stamboom te bouwen en uw DNA ook in dezelfde DNA databank te laten opnemen. Zo kan uw kind makkelijker de matches onderscheiden, welke aan moeders kant zitten en welke aan de kant van de biologische vader.


Referenties:

Schrijvers, A., Bos, H., van Rooij, F., Gerrits, T., van der Veen, F., Mochtar, M., & Visser, M. (2017). Being a donor-child: wishes for parental support, peer support and counseling. Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology, 1-9.