DNA

Als je actief wilt speuren naar familie, adviseren we een combinatie van autosomaal DNA-onderzoek met stamboomonderzoek (genealogie). Autosomaal DNA onderzoek klinkt technisch, maar het is betrekkelijk eenvoudig. Dit zijn namelijk DNA thuistests die je heel makkelijk bij jezelf afneemt.

Welke DNA test?

Donor Detectives adviseert de Family Finder test van FamilytreeDNA (FTDNA). Deze autosomaal test onderzoekt ca. 700.000 markers van de eerste 22 chromosomen van je DNA. Je kunt de test thuis zelf uitvoeren. Met plastic staafjes neem je wangslijm af, je doet de gebruikte kant van de staafjes in de meegeleverde buisjes, even schudden en klaar! Je stuurt de test zelf op naar het laboratorium en je krijgt via je e-mailadres berichten over de voortgang.

Donorkinderen en donoren die een Family Finder test willen bestellen, kunnen zich bij ons melden voor een kortingscode. 

 

Wat levert de test op?

Als je DNA is geanalyseerd, kun je inloggen op de website www.familytreedna.com.
Je hebt een eigen pagina, waarop je verschillende dingen kunt ontdekken. Een deel daarvan is een schatting van je etnische achtergrond (Origins), in welke gebieden op de wereld komt jouw DNA vooral voor?
Het belangrijkste is een overzicht met wie je DNA gemeen hebt, je matches. Hier kun je in één oogopslag zien in welke familierelatie je staat met de mensen die je in je lijst hebt. Vaak zijn dat verre achterneven en -nichten, maar naar mate er meer mensen testen , groeit de kans op een match met familie dichterbij. Er zijn al mensen die daar opeens een halfzus of halfbroer zagen verschijnen. Je kunt je matches zelf een bericht sturen en zij jou.

Wat kost de test?

De kosten van de Family Finder test staan vermeld op www.familytreedna.com. Normaliter is de prijs $89, daar komen verzendkosten bij. Soms zijn er aanbiedingen, die worden via Facebook bekend gemaakt. Er komen verder geen kosten bij, je hoeft ook nergens een abonnement op te nemen.

Andere veel gestelde vragen:

Het is best ingewikkeld, wie kan mij hiermee helpen?
Donor Detectives heeft een geheime Facebook groep, die speciaal in het leven is geroepen om een platform te bieden aan mensen die elkaar kunnen helpen. Via de openbare Facebook pagina van Donor Detectives kun je hiervoor lidmaatschap aanvragen. Er zijn ervaren admins en ook leden die al wat verder zijn op het gebied van autosomaal testen en genealogie. Je kunt hier iedere vraag stellen en verder op weg geholpen worden.

Wat is het verschil met de DNA test van de KID Databank?
De KID test brengt slechts enkele tientallen markers in beeld, de FTDNA Family Finder 700.000. De KID test kan nauwkeurig donoren en donorkinderen matchen, maar het matchen van donorkinderen onderling is met die manier van testen veel moeilijker en lukt dan ook vaak niet. Hierdoor is er kans op false negatives.
Verdere familie aan elkaar koppelen, zoals neven en nichten, kan via de KID test helemaal niet. Alleen familieleden die zich vrijwillig melden bij de KID DNA-databank kun je vinden. Bij FTDNA worden alle geregistreerden op familierelaties onderzocht, en als je een achterneef vindt weet je in ieder geval in welke familie je moet verder zoeken. Ook kun je geen raw data ontvangen om te uploaden naar andere databanken.

Kan ik ook een test gebruiken van Ancestry of 23andMe?
Ancestry en 23andMe bieden ook autosomaal testen en die zijn 100% vergelijkbaar met FTDNA, maar tientallen euro’s duurder. De privacy maatregelen van FTDNA zijn ook beter dan die van de andere bedrijven. Test je bij een ander bedrijf, dan komt je profiel in een andere databank terecht. Omdat we voor donoren en donorkinderen hebben gekozen voor FTDNA, moet je daarna je “raw data” downloaden van het door jou gebruikte lab en uploaden naar de FTDNA databank.

Wat is GEDmatch?
GEDmatch is een website waar iedereen zijn raw data kan uploaden, om zijn DNA profiel te vergelijken met profielen uit andere databanken. Een soort hub. Ook zijn er geavanceerde tools beschikbaar om je DNA te vergelijken met anderen. De Donor Detectives Facebook groep kan je hierbij helpen.

Ik wil anoniem testen, kan dat?
Sommige mensen willen liever niet met hun volledige naam in een DNA databank staan. Je hebt twee opties

  1. Je kunt een alias kiezen en een apart e-mailadres maken voor je DNA onderzoek, bijv. bij hotmail of gmail.
  2. Iemand anders kan je DNA onderzoek administreren en begeleiden. Zo besteed je je zoektocht uit, maar ben je toch vindbaar!

Ik wil zelf niet gaan zoeken, maar sta wel open voor contact
Als je DNA eenmaal in de databank staat, kun je gevonden worden door anderen, die DNA met jou gemeen hebben. Je hoeft zelf niet te zoeken naar familie, je kunt ook wachten tot iemand contact met jou opneemt. Zorg er wel voor dat er een correct e-mailadres in je profiel staat en beantwoord mailtjes altijd binnen redelijke tijd, om andere zoekers niet te frustreren.

Hoezo stamboomonderzoek?
Als je een match gevonden hebt, bijv. een 3rd cousin, dan kan je in een schema* opzoeken wat dat precies betekent. Je gemeenschappelijke voorouder is dan een betovergrootouder, dus een van jouw overgrootouders was een broer of zus van een van de overgrootouders van je match. Je gaat dan een stamboom bouwen van je match, tot je alle 8 overgrootouders van je match gevonden hebt. Nu ga je uitzoeken wie hun broers en zussen waren, want een van hen is je eigen overgrootvader of -moeder. Als je geluk hebt kun je er een aantal al (voorlopig) wegstrepen, bijv. omdat ze uit een ander land komen, of omdat al snel blijkt dat ze geen broers of zussen hadden. Nu ga je de stamboom verder uitbouwen naar de huidige tijd toe, tot je je eigen vader tegenkomt. Dat klinkt simpel, maar is een tijdrovend proces. Gelukkig zijn er veel online genealogie bronnen waar je informatie uit kunt halen.

* schema met familierelaties:

SharedcMProject
Bron: Blaine T. Bettinger, shared cM project

Kan ik dit onderzoek ook uitbesteden?
Dit kan zeker, kijk hiervoor op de pagina zoektocht uitbesteden.