DNA

Persbericht

Donor Detectives roepen donorkinderen op inschrijvingsgeld bij FIOM terug te vragen en te testen bij internationale DNA-databanken.

Utrecht, 4 december 2018: Op initiatief van politica Carla Dik-Faber (ChristenUnie) werd gisteren door de meerderheid van de Tweede Kamer het amendement registratievergoeding voor donorkinderen bij een nationale DNA-databank goedgekeurd. Hierdoor kunnen donorkinderen die voor 2004 nog onder anonieme noemer werden verwekt zich bij de FIOM KID-DNA databank gratis aanmelden maar ook zij die zich voorheen tegen betaling hun DNA-profiel lieten opmaken kunnen hun inschrijvingsgeld van 250 euro terugvragen.

“Het is geweldig nieuws dat onze overheid de registratie van donorkinderen voor het eerst bij een DNA-databank vergoedt. Een donorkind koos namelijk nooit zelf voor een onbekende afkomst doch kunnen ze hier wel ontzettend mee worstelen.” Aldus Eefje Habets van de Donor Detectives. “De betaling of terugbetaling van registratiekosten wordt door heel wat donorkinderen als de erkenning op hun recht op eigen afkomst gezien”.

“Ongeveer 1000 donorkinderen lieten zich voorheen tegen betaling registreren bij de DNA databank van FIOM. Wij roepen al deze donorkinderen op om het inschrijvingsgeld van 250 euro terug te vragen” werpt Donor Detective Monique Aarts op.  “Met het geld kunnen ze een DNA test bij één of verschillende internationale DNA-databanken aanschaffen of misschien zelfs overwegen om een DNA kit aan de Donor Detectives of Stichting Donorkind te schenken”.

Registratie bij een internationale DNA-databank verhoogt de kans om verwanten te vinden. Daarnaast laten die DNA-databanken het ook toe om verwantschap bij halfbroers en- zussen te bepalen. Dit in tegenstelling met de DNA databank van FIOM: matches tussen broers en zussen is er niet mogelijk tenzij de donorvader ook geregistreerd staat.

Donor Detectives

De Donor Detectives is een stichting opgericht door Nederlandse en Belgische donorkinderen welke donorkinderen, donoren maar ook andere betrokken partijen helpt om onbekende familie te vinden of gevonden te worden.

Sinds de oprichting in mei 2017 werden zowel in Nederland als in België halfbroers –en zussen aan elkaar gematcht maar werden ook een tientallen ‘anonieme’ vaders gevonden, hetzij door een directe match of via stamboomonderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *