Gevonden!, Zoektocht

En het werd zomer!

Voor veel mensen werd het zomer de laatste maanden. Er zijn een hoop successen geboekt door of met hulp van de Donor Detectives. Ik ben zelf bij zo’n 10 onderzoeken betrokken (geweest) deze zomer en heb veel mooie dingen zien gebeuren. Halfbroers en -zussen die elkaar vonden en mensen die ein-de-lijk een compleet spiegelbeeld zien na jaren.
Zo begon ik eerder dit jaar met het helpen van Jochem. Hij dacht bij een bekende grote groep te horen en had al contact met zijn mogelijke halfzussen. Toen kwam de uitslag van zijn test. Nul directe machtes. Een paar hele verre achterneven, dat was het. Hij zat zwaar in de put.

Ik vond het zo sneu. Zelf was ik dna matches in mijn eigen stamboom aan het bouwen, dus ik dacht “laat ik zijn matches maar in gaan bouwen”. We gingen aan de slag en ik vond vrij snel voorouders in 1800. Dit gaf hem goede moed en samen gingen we aan de slag met zijn boom. Van steeds meer matches vonden we de voorouders die zij met andere matches delen, maar we kwamen niet echt ergens. Alle voorouders die we vonden bouwden we zo ver mogelijk uit naar het nu.

Na een paar keer aandringen besloot Jochem de AncestryDNA test te doen. Op een zondagmorgen, toen ik wakker werd en mijn telefoon pakte, had ik een mail dat Jochem zijn resultaten binnen waren. Ik opende Ancestry en BAM! Een match met een achterneef! En niet zomaar een, eentje met de voorouders uit 1800 in de stamboom en beheerd door onze eigen Els Leijs! 3 uur later wist Jochem wie zijn vader was, het werd zomer.

Zijn vader was enigszins verrast. Hij had immers anonimiteit afgesproken en zijn zaad zou alleen in België gebruikt worden. Jochem woont om de hoek. Toch staan hij, zijn vrouw en kinderen open voor Jochem, want als je zoon je zo hard zoekt, dan valt hij niet te weigeren toch? Zeker niet zo’n topper als Jochem.

Ook keek ik mee met Claire. Die had twee enorme stambomen van verschillende matches. Ergens moest dit kruisen, maar de families liepen allemaal door elkaar heen. Uren en uren bouwde ze aan deze boom. Ik hielp vooral mee als klankbord en om matches te plaatsen. Al deze uren zwoegen werden beloond. Ze vond een ‘snijpunt’ tussen twee bomen en de man in kwestie had het juiste geboortejaar. En jawel, ook hier werd het zomer. Ze had de juiste man gevonden!

Ook deze man aarzelde even. Hoe kan dit dan? Hij was ook wat bang dat er ineens 20 man voor de deur zou staan. Maar al die jaren heeft zich niemand gemeld, dus het moet gek lopen zou ineens iedereen komen opdagen. Gelukkig sprak hij ook met zijn nieuwe dochter af, hij zag veel herkenning en ze zoeken nu samen hun weg.

Wat mij opvalt is dat mannen die gedoneerd hebben niet door hebben dat ze gezocht worden. Ze verstoppen zich niet bewust, maar hun donatie is in vergetelheid geraakt. Als ze eenmaal gevonden zijn dan schrikken ze wel, maar uiteindelijk wint de trots en de herkenning.

Dit is een greep uit de onderzoeken die lopen, er speelt nog meer moois en komende herfst en winter gaat het nog vaak zomer worden!

Wil jij ook je vader vinden? Begin met AncestryDNA en meld je bij de Donor Detective FB groep voor tips en steun.

Groet,

Ivo

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *