Media

Persbericht: “PRIMEUR: Eerste Belgische donorkinderen vinden via internationale DNA-databank een halfbroer en -zus”

Antwerpen 18 oktober 2017 – Voor het eerst in België slaagden twee afzonderlijke donorkinderen erin om een halfbroer of -zus te vinden. Dit gebeurde aan de hand van een registratie bij de internationale DNA-databank Family Tree DNA.

Een eerste match vond plaats tussen twee halfzussen: een Belgische vrouw (38) en een donorkind wiens moeder begin jaren ’80 in het UZ Brussel (Jette) met anoniem zaad werd behandeld. Het Belgisch donorkind is Sophie Raeymaekers, één van de drieling die in 2016 via DNA-onderzoek ontdekte dat ze werd verwekt aan de hand van een cocktail van spermastalen van verschillende mannen: haar drielingsbroer- en zus bleken van een andere onbekende biologische vader te zijn.

Sophie: “Ik was zeer geschrokken en verbaasd om een nieuwe hoge DNA-match tussen mijn matches in FTDNA te zien, omdat ik het echt niet verwachtte. Ik deel met haar meer DNA dan ik met mijn drielingsbroer en – zus deel. Opeens heb ik een halfzus. We hebben elkaar nog niet ontmoet maar wel al gemaild en aan de telefoon gesproken. Foto’s werden uitgewisseld. Onze gelijkenissen zijn zeer treffend. Nooit heb ik me kunnen weerspiegelen in de familie waarin ik ben opgegroeid. Ik lijk ook niet op mijn broer en zus. Maar in de halfzus vind ik zowel innerlijke als uiterlijke eigenschappen van mezelf terug: dezelfde ogen, blik, neus, kin tot zelfs de glimlach toe. Ook zij is zacht van karakter. We nemen nu de tijd om elkaar op een rustige manier te leren te kennen. “

De andere match is er één tussen een halfbroer – en zus. Bijzonder aan deze match is dat deze twee donorkinderen nietsvermoedend elkaar reeds kenden. Ze hadden elkaar ontmoet op de KID-bijeenkomst die Donorkinderen vzw in augustus organiseerde. Het leeftijdsverschil tussen deze twee donorkinderen bedraagt 10 jaar en beiden werden verwekt in een andere kliniek: de vrouw in het UZ Gent, de jongeman in het vroegere Sint-Niklaasziekenhuis te Kortrijk. De kans op verwantschap werd klein geacht, tot de match binnen kwam.

T.: “Ik ben het enige donorkind in mijn gezin. Het is voor mij geruststellend iemand gevonden te hebben met wie ik vaderszijde deel. Het is een puzzelstukje over mezelf dat ik nu leggen kan. Het brengt me wat rust en geeft me het gevoel niet meer alleen te zijn.”

De Donor Detectives zijn alvast tevreden dat nu ook Belgische donorkinderen er in slagen hun onbekende verwanten te vinden. Emi Stikkelman, voorzitter Donor Detectives: “Hiermee laten we, na Nederland, ook België zien dat donorkinderen het heft in eigen hand nemen en dat de beloofde anonimiteit en opgelegde onwetendheid over halfbroers en –zussen niet meer dan een farce is. Alle donorkinderen kunnen vinden. De sleutel tot antwoorden zit in ons eigen DNA, Het is gewoon een kwestie van tijd dat mensen elkaar zullen vinden of gevonden worden. “

An Peeters, één van de Belgische Donor Detectives treedt dit bij: “De matches geven andere Belgische donorkinderen hoop. Maar ook bij ouders, donoren en andere betrokken partijen rijzen er vragen over aantallen, hun welzijn en verspreiding. “

“Het grootste deel van de donorkinderen weet niet eens dat ze werden verwekt met het materiaal van een onbekende. Aan de andere kant zijn er heel wat mensen die geen kennis hebben dat directe familieleden ooit ei-, zaadcellen of embryo’s hebben afgestaan. Zij ook hebben meer verwanten dan aanvankelijk ingeschat. We roepen daarom op dat zoveel mogelijk mensen zich registeren bij internationale DNA-databanken. Maar we verzoeken beleidsmakers ook het huidige beleid zeer kritisch te bekijken en hun verantwoordelijkheid op te nemen aangaande ondersteuning, begeleiding en creëren van mogelijkheden om tegemoet te komen aan de fundamentele behoeften van donorkinderen. “

De drielingzus van Sophie schreef een blog ‘Mijn zus heeft een zus’ naar aanleiding van de match van haar zus waarin ze tracht te verwoorden wat de vondst ook met haar doet.


Meer informatie op deze website en de Facebookpagina van Donor Detectives BE/NL.

Contactgegevens:

Steph Raeymaekers (B) 0478 685 622
An Peeters (B) 0489 92 15 84
Emi Stikkelman (NL) 06-14 99 99 13

E: info@donordetectives.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *