Gevonden!

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Als je op zoek gaat naar je roots of familie, dan hoop je waarschijnlijk antwoorden te vinden, rust, verbinding of zelfs liefde. Vinden brengt ook risico’s met zich mee, waar je vast wel rekening mee houdt. Afwijzing, teleurstelling, schokkende ontdekkingen..
Wellicht heb je er nog niet eerder aan gedacht of zelfs nooit van gehoord, maar er is nog een groot risico wat op de loer ligt als je vindt. Omdat de kans redelijk groot is dat jij als donor of donorkind een familielid vindt en de mogelijke gevolgen desastreus kunnen zijn, raadt Donor Detectives NL/ BE aan om je te verdiepen in genetische aantrekking. Er komt bij herenigde familieleden in 50% van de gevallen een zekere mate van genetische aantrekking voor, al dan niet seksueel, maar de kans neemt aanzienlijk af wanneer mensen ervoor zijn gewaarschuwd.

Genetische (Seksuele) Aantrekking kan verklaard worden doordat mensen zich doorgaans sneller aangetrokken voelen tot mensen die op hen lijken. Ook de herkenning van geur zou een belangrijke rol spelen.
Normaal ontwikkelen broers en zusters gedurende het opgroeien een afkeer van seksuele handelingen met elkaar. Dat heet het Westermarck-effect. Dit effect beschermt de maatschappij tegen inteelt. Maar dit ontbreekt als broer en zus gescheiden van elkaar opgroeien.
Het ontdekken van een nieuw familielid en de eerste ontmoeting daarna kunnen met zulke extreme en intense emoties gepaard gaan, dat ze verward worden met seksuele aantrekkingskracht. GSA kan ook optreden tussen ouders en kinderen.

Zie link: Ik werd verliefd op mijn biologische vader
Engels: Cryokid Confessions
Video: The Last Taboo

De spanning en emoties bij het vinden van een familielid kunnen lijken op vlinders en opwinding. Als je voorafgaand aan de eerste persoonlijke ontmoeting veel contact hebt, via email of telefoon bijvoorbeeld, dan wordt de kans op ‘verliefdheid’ nog groter. Donor Detectives NL/ BE adviseert om die reden een kennismaking niet lang uit te stellen.
Nu je gewaarschuwd bent, kun je verkeerde interpretaties van gevoelens voorkomen of er makkelijker over praten als je dit denkt op te merken bij de ander. Wanneer er (vermoedelijk) sprake is van GSA kan professionele begeleiding bij het opbouwen van het contact raadzaam zijn.

1 thought on “Een gewaarschuwd mens telt voor twee”

  1. Totaal oneens v.w.b. Het Westermarck effect.
    Uit eigen ervaring en vanuit mijn ervaring als docente mentale en fysieke weerbaarheid. Ik kan 50 mensen benoemen, wat ik natuurlijk niet doe vanwege privacy en helaas nog steeds het grote taboe. Incest inteelt komt heel vaak voor juist binnen gezinnen. Ze kunnen er niet over praten uit angst om niet te worden geloofd of te worden verlaten. Letterlijk en/of figuurlijk. Vaak ook uit loyaliteit binnen het gezin. Met zo’n groot geheim te overleven, draag je met je mee de rest van je leven. Dit wil ik graag bijdragen om al die mensen binnen het gezin te steunen en voor het Westermarckt taboe te waken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *