DNA

Speld in een hooiberg

Simpel zal ik datgene waar ik nu al enkele maanden mee bezig ben wel nooit kunnen uitleggen, maar ik heb besloten toch een poging te wagen.

Het resultaat van mijn Family Finder DNA-test kwam in november binnen. Daarvan toonde ik op mijn eigen blog al een deeltje van de Origins, maar natuurlijk geven ze je meer dan dat. Je krijgt ook te zien wie DNA met je deelt en dus (van ver) familie is.
Toen ik in november begon, had ik zo’n 240 (verre) matches. Ondertussen zijn er dit al 360! Dat is dus ook het leuke eraan. Des te meer mensen testen, des te meer matches voor iedereen.

ftdna_matches_anoniem

Eens je de matches kan beginnen bestuderen, merk je al snel dat genetische familie al gauw over de hele wereld verspreid kan zitten. Leuk om te zien, maar waar je echt mee verder kan zijn de inschattingen die FTDNA geeft over de “Relationship Range”. Dit doen ze aan de hand van de gedeelde Centimorgans (cM). Zo is de derde match in bovenstaande afbeelding voorlopig mijn dichtste match. Je hebt tabellen om te kunnen bepalen hoe dicht een bepaalde match familie van je kan zijn.

16649123_10155581330708484_2400668258479327733_n

De vraag blijft dan wel nog steeds of de match langs de kant van mijn mama is of dat hij of zij van ver familie is van mijn biologische vader…  Mocht het zijn dat je moeder ook de Family Finder deed, toont FTDNA dit zelfs automatisch!

*Sherlock-modus*

Lang leve genealogie (wie had gedacht dat ik dàt ooit zou zeggen?)! Door stamboomonderzoek kan je heel ver terug gaan in de tijd. Ik bouwde via My Heritage een stamboom uit van mijn bekende familie tot in de 16e eeuw. Op die manier kon ik bijvoorbeeld de eerste match al schrappen omdat we veel (voor mij gekende) voorouders gemeenschappelijk hebben. Als de personen die een DNA-Match zijn zelf stambomen hebben (geel omcirkeld in afbeelding 1), kan je in deze bomen beginnen zoeken naar de gemeenschappelijke voorouder en zo al het een en ander uitsluiten of net iets op het spoor komen.

We zijn er ons van bewust dat dit voelt als zoeken naar een speld in een hooiberg, maar één ding is zeker: die speld die is er! Heel veel succes iedereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *