Media

En plots word je met de dood bedreigd

Dat de lancering van de Donor Detectives beroering en zelfs wat controverse ging veroorzaken, dat wisten we ergens wel. Velen beseffen nog niet ten volle dat Donor Detectives werd opgericht als onvermijdelijke reactie op het uitblijven van rechtzettende acties van de wetgever voor zij die via donorconceptie besteld, verwekt en afgeleverd werden.

Verwekking met het genetisch materiaal van onbekenden brengt nu eenmaal naast een grote complexiteit ook een gigantisch spanningsveld met zich mee waar belangen haaks op elkaar staan. In België worden de belangen van donorkinderen nog steeds massaal ondergeschikt geacht en dit voornamelijk omdat de fertiliteitsindustrie hardnekkig aan het geïmplementeerde businessmodel wenst vast te houden.

Groot was het contrast dan ook in reacties op het initiatief tussen België en Nederland. In Nederland is sinds 2004 verwekking onder anonieme noemer wettelijk niet meer toegestaan. De wetgeving werd er aangepast om tegemoet te komen aan het recht van het kind om zijn of haar afkomst te (kunnen) kennen, maar ook een grote omkadering werd voorzien. Nog geen drie dagen na de lancering van de Donor Detectives riep de Nederlandse minister van Volksgezondheid Schippers de oudere anonieme donoren op om zich toch kenbaar te maken. Ze drukte eveneens haar wens uit om met Donor Detectives aan tafel te gaan zitten om te kijken hoe er in de toekomst samengewerkt kan worden.

In België weerklonk er een hele andere teneur. Her en der verschenen er reacties vanuit de industrie. We lazen onder andere: “levenslange klopjacht”, “schadeclaims”, “schending van de privacy”, “onethisch”, “spermaguerillia”, “groter tekort’”, … Een aantal mensen hebben duidelijk niet alleen ingezet op het aanwakkeren van irreële subjectieve angsten van betrokkenen, maar ook op het opjutten van de massa. In de plaats van de kans te grijpen om over te gaan tot iets van sensibilisatie, nazorg of dialoog werd het zoveelste polariserende afleidingsmanoeuvre gelanceerd waarbij deze keer Donor Detectives duidelijk in het vizier kwam.

Gelukkig hield dat niet veel mensen tegen om contact met ons te zoeken. We werden overstelpt met lieve en steunende berichten van niet alleen donorkinderen, maar ook donoren, hun wettelijke kinderen, partners, professionals, geadopteerden…  Het leeft, beroert en beweegt eindelijk na jarenlange verplichte stilstand.

Maar toen kreeg ik geheel onverwachts een doodsbedreiging in mijn elektronische brievenbus. Het gebrek aan juiste informatie liet onterechte angsten overslaan in blinde woede. Ik kon niet anders dan een klacht neerleggen in de hoop dat naast mijn eigen bescherming deze persoon geholpen worden kan. Het spreekt voor zich dat zowel ikzelf als mijn omgeving hierdoor enorm geschrokken zijn.

Angst is een slechte raadgever, dus zet ik ook deze keer in op dialoog. Het landschap zal onvermijdelijk veranderen. Ik roep daarom de industrie op om vanachter het rookgordijn de heksenjacht te staken, te reflecteren en zich te bezinnen over hoe omkadering maar ook nazorg aan ouders, donorkinderen en donoren geboden kan worden. Ook de wetgever dient eindelijk haar verzuimde verantwoordelijkheden ten volle op te nemen en de rechten van donorkinderen te erkennen in de plaats van ze te negeren. Laten we sámen in alle sereniteit en rede een beleid uitwerken dat mensen verbindt in plaats van hen te scheiden.

 

1 thought on “En plots word je met de dood bedreigd”

  1. Wat slaag jij er toch elke keer voortreffelijk in om met pijnlijke precisie in woordkeus, zinsbouw en opbouw de ontwikkelingen te beschrijven. Echt mooi om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *