Gevonden!

My brother’s sister from the same mister

In maart 2009 zag ik bij toeval op Omroep Max  (vanaf 12:35) twee donorkinderen zitten, Ties van der Meer en Josine van Dongen. Ik vond het zó indrukwekkend, hoe deze stoere jonge mensen spraken over wat ik ook dacht en voelde! Ik kreeg een adrenalinestoot en nam gelijk contact op met Ties, het eerste andere donorkind wat ik ontmoette. En zo kwam ik terecht in de donorkind scene. Waar je herkenning vindt, kennis en ideeën kunt uitwisselen, kostbare vriendschappen opbouwt en waar je zomaar je halfbroer of -zus kunt tegenkomen.

Op Facebook leerde ik ‘n paar jaar geleden ook Josine kennen. Ze had ‘n herkenbaar kuiltje in haar kin, wat mijn broer ook heeft, maar ze stonden beide in de KID databank en waren niet gematcht, dús.. ( Dan zijn ze geen familie.)

In 2014 gaf ik mezelf op mijn verjaardag een FTDNA Family Finder test cadeau. Toen ik eindelijk begreep wat daarmee mogelijk was, kwam ik tot de conclusie dat ik mijn broer ook een test moest geven. Om míjn vaders familie te kunnen vinden en als mijn broer dat ooit zou willen, ook die van hem. Het ging alleen even niet, financieel. Gelukkig hielp de Donor Detectives crew me uit de brand en kreeg ik een kit voor Kerst.

Mijn broer stond niet te popelen, maar deed de test om mij te helpen. Ik waarschuwde hem nog, dat er mogelijk ook voor hem wat uit kon komen. Ik vond er zelf al een halfzus mee, en zij heeft een halfbroer van dezelfde moeder. Die vond ik meteen erg op mijn broer lijken, ook ‘n kuiltje. Maar foto’s sturen naar mijn broer zonder dat er dna-bewijs was, viel niet in goede aarde. Iedereen moest maar aan het thuistesten, heel Holland swabt, #IedereenDoetMeeMetFTDNA!

Ze stonden wel beide in de KID databank, maar ja, mijn net gevonden halfzus óók..

De halfbroer van mijn halfzus, die lijkt op mijn halfbroer (volgt u het nog?), die werd wél door de KID databank gematcht aan een halfzus van dezelfde vader! Zijn halfzus kende ik ook al uit de scene, ik merkte al eerder haar kuiltje op. Ze heeft besloten om ook FTDNA te doen, ik wacht met spanning haar uitslag af.

In mei hield Donor Detectives met Els Leijs een presentatie over genetische genealogie, daar was Josine ook bij. Het was fijn om haar eindelijk te ontmoeten. Ik vertelde haar wat haar tv-optreden bij Max voor mij had betekend, zij vertelde mij dat ze al jaren tevergeefs wacht op een match en nu ook FTDNA ging proberen. Ik schijn nog te hebben gezegd dat ik ‘n leuke broer had zonder matches.

Afgelopen maandag kreeg Josine haar FTDNA uitslag, en warempel, ze is zijn zus! Dit weekend leest u in Trouw haar verhaal.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *