DNA, Zoektocht

OMG… Ik heb een match!

Omdat je elke kans niet onbenut mag laten, stuurde ik enkele maanden geleden mijn DNA op naar een aantal internationale DNA-databanken. Bij elke bank dien je je eerst te registreren en krijg je je eigen profiel/account toegewezen (een beetje zoals Facebook maar dan eentje waar DNA aan gekoppeld wordt). Je bent vrij om gegevens aan je profiel toe te voegen: naam, foto, stuk van je stamboom, …Het duurt ongeveer een vier tot achttal weken voor je DNA verwerkt is. Eens verwerkt, krijg je per mail een verwittiging en kan je aan de slag.

Uiteraard ga je eerst naar je ‘matches’ kijken. Dit zijn de profielen van de mensen waarmee je DNA gemeenschappelijk hebt. Het leuke aan deze banken is dat aan elke match ook een graad van verwantschap wordt toegekend. Deze wordt op basis van de gedeelde hoeveelheid DNA bepaald. Zo staat mijn zus Phie in de lijst van matches geregistreerd als half sibling of halfzus. Mijn broer staat dan weer geregistreerd als volle broer.

untitled.png

En toen ging ik kijken naar mijn volgende dichtste match. Het was kerel uit Canada. Ik keek naar de graad van verwantschap: 2nd to 3rd cousin. In gewone mensentaal betekent dit wij in verwantschap tot 4 generaties van elkaar verwijderd zijn. Eén van zijn over-overgrootouders, is de overgrootouder van mijn biologische vader. Dit betekent dus ook dat als ik zijn stamboom kan optekenen, ik mijn vader naar alle waarschijnlijkheid er in kan terug vinden.

‘Maar hoe je effectief aan de slag?’ hoor ik je tot hier denken. Wel, je kan ofwel je match contacteren en verzoeken om zijn of haar stamboom met je te delen, maar soms vind je al het eerste aanknopingspunt in diens profiel.

genealogy-194x300.jpgZo vond ik er de namen van zijn ouders terug. Nog nooit ben ik zo dankbaar geweest dat Google bestaat, want na 2 zoekopdrachten had ik voor -, achternaam, geboortedatum en -plaats van het gezin ontdekt. En dan zoek je verder, het net afschuimend op zoek naar overlijdensberichten uit een familie die met me ondanks onbekend wel verwant aan me is.

Elk overlijdensbericht bevat de kruimels die de weg bepalen. Langzaam en bedachtzaam bouw ik verder aan de stamboom waarvan een tak me niet alleen naar mijn vader zal leiden, het zal me ook naar grootouders, nonkels, tantes, neven, nichten, halfzussen en -broers brengen.

Sommige DNA-databanken hebben een handige stamboomtool, maar ik heb besloten om gebruik te maken van My Heritage. Dit is een online platform dat toelaat om per familielid informatie te bundelen zoals geboortedatum, plaats, werk, naam van partner, … Heel wat andere mensen zitten in hetzelfde platform naarstig aan hun eigen stamboom te werken. Van zodra iets van persoonsgegevens in mijn boom overeenkomt met een persoon uit hun boom, kan je ze met elkaar vergelijken en zelfs ontbrekende informatie overhevelen.

Het is zoals het leggen van puzzelstukken. Soms vind je in de doos twee stukken die nog aan elkaar hangen. De puzzelstukjes werden misschien door een ander gelegd , maar ik kan er mijn puzzel wel sneller door leggen.

Vanaf heden heb ik er dus een nieuwe hobby bijgekregen: het maken van stambomen. Een tijdrovend werkje dat wel, maar wetende dat ik op een dag zal stuiten op de naam van mijn vermoedelijke vader doet me die kruimels najagen welke me het pad tonen.

1 thought on “OMG… Ik heb een match!”

  1. Hoi steph. Je bent op weg. Dat is het belangrijkste. Helaas zijn er ook altijd stomme trillseakers. Afschuwelijk wanneer er doodsbedreigingen mee gepaard gaan. Goed bezig volhouden lange adem en met Emies woorden te spreken het gaat je lukken. Heel veel liefs en moed eens ik je. Mama Elise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *